text.skipToContent text.skipToNavigation

Technologie des capteurs de brillance

Les cap­teurs de bril­lan­ce sont ca­pa­bles de différencier les sur­fa­ces bril­lan­tes des sur­fa­ces mates. Ils déterminent ainsi, à l’aide de la lumière réfléchie, si un objet présente une tex­tu­re bril­lan­te ou mate.

Cosa sono i sen­so­ri di lu­cen­tez­za?

I sen­so­ri ot­ti­ci di lu­cen­tez­za ri­le­va­no la lu­cen­tez­za o la ri­fles­sio­ne su­per­fi­cia­le dei ma­te­ria­li va­lu­tan­do la luce ri­fles­sa dalla su­per­fi­cie. Si ba­sa­no sul prin­ci­pio della ri­fles­sio­ne della luce e con­sen­to­no una di­stin­zio­ne pre­ci­sa tra su­per­fi­ci opa­che e lu­ci­de.
 

Ciò ac­ca­de quan­do la luce col­pi­sce una su­per­fi­cie

ri­fles­sio­ne

La ri­fles­sio­ne è l’in­con­tro di raggi di luce su una su­per­fi­cie, che ven­go­no poi ri­fles­si nella stes­sa di­re­zio­ne. Que­sto fe­no­me­no si ve­ri­fi­ca spes­so con ma­te­ria­li lu­ci­di come me­tal­lo o acqua. Il grado di ri­fles­sio­ne di­pen­de dalla lu­cen­tez­za della su­per­fi­cie.

Con la ri­fles­sio­ne to­ta­le, in de­ter­mi­na­te con­di­zio­ni la luce viene ri­fles­sa com­ple­ta­men­te sulla su­per­fi­cie senza pe­ne­tra­re nel me­dium sot­to­stan­te. L’an­go­lo di in­ci­den­za del fa­scio di luce gioca un ruolo de­ci­si­vo.

Esem­pi di ri­fles­sio­ne

Re­mi­syon (difüz yansıma)

Re­mi­syon, yansıtıcı ol­ma­yan yüzeylere çarptıklarında ışık ışınlarının her yöne saçılmasını tanımlar. Bu durum özellikle ahşap, kağıt veya kauçuk gibi mat, kör veya düz ol­ma­yan yüzeylerde görülür.

Re­mi­syon örnekleri

Parlaklık sensörlerinin çalışma pren­si­bi

Parlaklık sensörü, bir yüzeyin parlaklık de­re­ce­si­ni, yani yansıtılan ışığın oranını algılar. Çalışma şekli, özellikle ışığın po­la­ri­za­syo­nu olmak üzere ışığın yansımasına ve re­mi­syo­nu­na dayanır. Alıcıdaki iki fo­to­diyot ışık koşullarını değerlendirir ve böylece parlaklık de­re­ce­si­ni be­lir­ler. 

Parlaklık sensörü par­lak ve mat yüzeyleri nasıl ayırt eder?

Par­lak yüzeyler:

  • Par­lak yüzeylerde ışık doğrudan be­lir­li bir yöne yansıtılır.
  • Işık po­la­ri­za­syon yönü ko­ru­nur.


Mat yüzeyler:

  • Mat yüzeylerde ışık dağılır, yani birçok farklı yöne saçılır.
  • Po­la­ri­za­syon yönü algılanamaz.

Parlaklık sensörü hangi mal­ze­me­le­ri algılayabilir?

Boya­lar

Ka­pla­ma­lar

Yapışkanlı ban­tlar

Mühür eti­ke­tle­ri ve ho­lo­gram eti­ke­tle­ri

Parlaklık sensörünü ta­kar­ken mon­taj uyarısı

Olabildiğince kararlı bir obje algılaması sağlamak için sensörün ayarlanması sırasında aşağıdaki uyarılar dik­ka­te alınmalıdır:
 
Mon­taj sırasında hizalamanın ob­jeye dik olmasına ve eğik olmamasına dik­kat edil­me­li­dir. Ancak bu şekilde yansıma alıcı tarafından doğru şekilde algılanabilir. Eğik konum, yansımanın alıcıdan uzaklaşmasına neden olur.

Öneri: Sensörü ob­jeye dikey ola­rak monte edin
 

Parlaklık sensörü ve kon­tra­st sensörü arasındaki fark nedir?

Parlaklık sensörleri

Bir yüzeyin yansıması ve re­mi­syo­nu üzerinden bir ob­je­nin parlaklık de­re­ce­si­ni be­lir­ler.
Koyu, par­lak ob­je­ler ile par­lak, mat ob­je­ler arasında ayrım yapılmasını sağlar. 
Ge­nel­li­kle ob­je­le­rin yüzey ka­li­te­si­ni kon­trol etmek veya par­lak folyo veya eti­ke­tle­rin varlığını kon­trol etmek için kullanılır.


 

Kon­tra­st sensörleri

Kontrastları be­lir­le­mek için ob­je­ler ile arka planları arasındaki aydınlık farkını algılar.
Par­lak ve koyu ob­je­le­ri ayırt etmek için to­plam ışık yoğunluğunu karşılaştırın.
Ge­nel­li­kle ob­je­le­rin konumlandırılmasında, renk algılamada ve am­ba­la­j­lar veya basılı mal­ze­me­ler üzerindeki işaretlerin algılanmasında kullanılır.

Parlaklık sensörlerinin kullanıldığı sektörler ve endüstriler

Eti­ke­tle­rin varlık kontrolü

Pa­ke­tle­me endüstrisinde eti­ke­tler, kon­ser­ve kutularının üzerine sıcak tu­t­kal eti­ke­tle­me ma­ki­ne­le­riy­le yapıştırılıyor. Yüksek bir ka­li­te standardını güvenceye almak için eti­ke­tle­rin il­gi­li ku­tu­la­ra doğru uygulanıp uygulanmadığı kon­trol edil­me­li­dir.

Comparación de productos