text.skipToContent text.skipToNavigation

Refleks sensörler teknolojisi

Re­fleks sen­sör­ler, her­han­gi bir arka plan­da yansıyan ışığın me­safe­si­ni ve yoğunluğunu te­spit ederek ob­je­den bağımsız bir algılama sağlar. İlave re­flek­tör ol­madan sta­tik veya ha­re­ket­li bir re­ferans arka plan üze­r­in­de tanıtılabilirler.

Bir re­fleks sen­sörün fon­k­siyo­nel pren­si­bi ve te­kno­lo­ji­si

Re­fleks sen­sör­ler op­to­elek­tro­nik sen­sör­le­rin bir parçasıdır ve renk, şekil ve yüzey ka­li­te­s­in­den bağımsız ola­r­ak LED kırmızı ışıkla temassız obje algılama için uy­gun­dur. Re­fleks sen­sör­le­rin çalışma şekli, ener­ji ve tri­an­güla­sy­on pren­sib­i­ni tek bir sen­sör­de birleştiren bir algılama yön­temi­ne dayanır.
 
Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi:
Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi, bir ob­je­nin uzaklığını be­lir­le­mek için kullanılan geo­me­trik bir yön­tem­dir. Re­fleks sen­sör­l­er­de sen­sör ile re­ferans arka plan arasındaki me­safe re­ferans sinya­li ola­r­ak kullanılır.
 
Ener­ji pren­si­bi:
Ener­ji pren­sib­in­de alınan sinya­lin yoğunluğu değerlendirilir. Re­fleks sen­sör­ler, dağınık yansıtılan LED kırmızı ışığın ışık yoğunluğunu bir re­ferans arka plan­da re­ferans siny­al ola­r­ak kullanır.

Re­fleks sen­sör­le­rin çalışma şekli

Re­fleks sen­sör­ler, ob­je­le­ri algılamak için re­ferans sinyal­den sapmaları, yani me­safe­de­ki veya ışık yoğunluğundaki değişiklikleri kullanır. Sen­sör, örneğin sta­tik veya bir kon­veyör bandı gibi ha­re­ket­li bir arka plana ışık gön­der­ir veya yayar. Işık hüz­me­si bir obje tarafından ke­si­lir­se, sen­sör­de bir anaht­ar­la­ma işlemi te­tik­le­nir. Ön koşul, sen­sörün men­zi­lin­de her­han­gi bir arka plan olmasıdır, bu ne­den­le re­flek­tör kullanımı ge­rek­mez.


Re­fleks sen­sör­ler uzaklığın yanı sıra dağınık yansımanın ışık yoğunluğunu da algılar. Bu, renk veya yüzey ka­li­te­si gibi obje özel­li­kler­in­den bağımsız bir algılamayı müm­kün kılar. 
 

Kör nokta ile mi­ni­mum me­safe arasındaki fark nedir?

Kör nokta algılanacak ob­jeyle il­gi­li­dir. Bir obje kör nok­ta­da bu­lun­uyor­sa, güve­ni­lir bir algılama yapılamaz. Buna karşın mi­ni­mum me­safe algılama me­safe­si­nin alt sınırını veya re­ferans arka planın izin veri­len me­safe­si­ni tanımlar. Bu, arka planın sen­sö­re ne kadar me­safe­de yerleştirilebileceğini be­lir­tir. Re­ferans arka plan sen­sö­re çok yakın konumlandırılmışsa, ışık artık alıcı ele­ma­na vur­maz. Bu ne­den­le sen­sör re­ferans arka plana doğru bir şekilde tanıtılamaz.

Re­fleks sen­sör­l­er­de kör nokta var mı?

Re­fleks sen­sör­ler, me­safe­nin yanı sıra tanıtılan re­ferans arka plana göre ışık yoğunluğunun değişimini de dik­ka­te aldığından kör nok­ta­ya sahip değildir. Böylece sen­sör tarafından alınan ışık yoğunluğu zayıflatıldığı için optiğin hemen önün­de bulun­an bir obje bile algılanabilir. Ancak re­ferans arka plan­la aynı me­safe­de bulun­an ve aynı re­mi­syo­na sahip bir ob­je­nin re­fleks sen­sör tarafından algılanamayacağı dik­ka­te alınmalıdır.

 
P1PM re­fleks sen­sör örneği:
Re­ferans arka planın mi­ni­mum me­safe­si: Pas­lan­maz çelikte 100…1.000 mm (100 mm arka plan ile sen­sör arasındaki mi­ni­mum me­saf­edir, ancak obje ile sen­sör arasındaki mi­ni­mum me­safe değildir)
Kör nokta: İki ka­de­me­li algılama pren­si­bi saye­s­in­de kör nokta yok

Re­fleks sen­sör­le­rin teach modları neler­dir?

Sen­sör­le­rin ob­je­le­ri sta­tik veya ha­re­ket­li bir arka plan önün­de güven­li bir şekilde algılaması için her iki çalışma modu IO-​Link üzer­in­den ayar­lana­bi­lir. Bu saye­de sen­sörün uy­gu­la­ma­ya en iyi şekilde uyarlanması için her iki mod da test edi­le­bi­lir. İki ayrı teach mo­dun­un ayarlanması, re­fleks sen­sör­le­rin son de­re­ce esnek ve kolay bir şekilde tanıtılabilmesi avantajını sunar. Ayrıca ön­ce­den ayarlanmış bir va­ryant seçme seçeneği de mev­cut­tur. 

Sta­tik bir re­ferans arka plan üze­r­in­de teach-​in

  • Örneğin pas­lan­maz çelik bir ma­ki­ne parçası gibi sta­tik re­ferans arka plan önün­de obje algılama

  • Arka plan­da tanıtma tuşa basılarak gerçekleştirilir

  • Teach-​in başarılı olduğunda durum LED’leri ile gör­sel onay

 

Ha­re­ket­li bir re­ferans arka plan üze­r­in­de teach-​in

  • Örneğin ha­re­ket­li kon­veyör bantları gibi ha­re­ket­li re­ferans arka plan önün­de obje algılama

  • Uy­gu­la­ma­ya özel teach-​in sekansı için tuşa basılarak ha­re­ket­li arka plan­da tanıtma

  • Teach-​in sırasında sen­sörün oto­ma­tik ola­r­ak ayarlanması saye­s­in­de titreşimler, kir­li­lik­ler ve pürüz­ler den­ge­le­nir



 

Obje algılama için re­fleks sen­sör­le­rin kullanım olanakları

Varlık kon­trolü

Varlık kontrolü simgesi

Kon­trast algılama

Dolum se­viye­si kon­trolü

Çıkarma kon­trolü

Re­fleks sen­sör­le­rin montajında bu hu­su­sa dik­kat edil­me­li­dir

Arka plan ren­k­le­ri

Güve­ni­lir bir algılama için obje ile tanıtılan re­ferans arka plan arasında be­lir­gin bir kon­trast olmalıdır. 

 
Öneri: Düşük kon­trast farkında obje ile arka plan arasında büyük me­safe seçin!

Yük­sek parlaklıkta, yansıtıcı ve düz ol­ma­yan arka plan­lar

Güçlü yansıtıcı, par­lak veya düz ol­ma­yan yü­zey­l­er­de, doğrudan yansımaların alıcı optik üze­ri­ne düşmemesine dik­kat edil­me­li­dir, çünkü bun­lar obje algılamayı olum­suz etki­leye­bi­lir.
 
Öneri: Sen­sörü hafif eğimli bir açıda konumlandırın!

Ba­sa­maklar, ken­arlar, girin­ti­ler

Güve­ni­lir bir algılama sağlamak için ışık noktası doğrudan re­ferans arka plana hizalanmış olmalıdır. 

 
Öneri: Sen­sörü tanımlanmış bir arka plana hizalayın!

Ha­re­ket­li arka plan

Örneğin kon­veyör bantları gibi ha­re­ket­li re­ferans arka plan­lar­da, alıcıya doğrudan yansımaları ön­le­mek için ha­re­ket, sen­sörün ve­ri­ci/alıcı ek­sen­i­ne dik açıda yapılmalıdır.

 
Öneri: Sen­sörü dikey ola­r­ak monte edin!

Re­fleks sen­sör­ler port­föye nasıl dahil edi­lir?

Cisimden yansımalı sensör döşemesi
Faal cisim­den yansımalı sen­sör­ler
Faal cisim­den yansımalı sen­sör­ler arka plansız obje algılamada kullanılır. Ob­je­le­rin mev­cut olup olmadığını ve istifle­me yük­se­kli­kle­ri­ni kon­trol eder­ler veya sayım gö­rev­le­ri­ni gerçekleştirirler.
 
Cisimden yansımalı sensör döşemesi
Cisim­den yansımalı sen­sör­ler arka fon bastırmalı
Form, renk veya parlaklık gibi obje özel­li­kler­in­den bağımsız ola­r­ak arka fon bastırmalı cisim­den yansımalı sen­sör­ler, tanımlı bir arka plan önün­de ob­je­le­ri algılar ve ölçer.
 
Cisimden yansımalı sensör döşemesi
Üni­ver­sal re­flek­tör­lü sen­sör­ler
Üni­ver­sal re­flek­tör­lü sen­sör­ler en­te­gre po­la­ri­za­sy­on filt­re­si saye­s­in­de par­lak, krom kaplı veya yansıtıcı yü­zey­lerin algılanması için de uy­gun­dur. 
 
Şeffaf objeler için reflektörlü sensörler döşemesi
Şeffaf ob­je­ler için re­flek­tör­lü sen­sör­ler
Par­lak, krom veya yansıtıcı yü­zey­lerin yanı sıra, şeffaf ob­je­ler için re­flek­tör­lü sen­sör­ler cam, PET veya folyoları da kırmızı ışık aracılığıyla algılar ve saya­bi­lir.
Şeffaf objeler için reflektörlü sensörler döşemesi
Karşılıklı sen­sör­ler
Yük­sek algılama me­safe­si saye­s­in­de karşılıklı sen­sör­ler, çok kirli or­tam­lar­da bile güve­ni­lir algılama sağlar. Lazer ışıklı mo­del­ler en küçük ob­je­le­ri bile algılayabilir.
Şeffaf objeler için reflektörlü sensörler döşemesi

Re­fleks sen­sör­ler
Re­fleks sen­sör­ler, obje rengin­den, şeklinden ve yü­zey­den bağımsız ola­r­ak re­flek­tör ol­madan kırmızı LED ışık aracılığıyla temassız obje algılama için uy­gun­dur. 

Ba­riy­er ve cisim­den yansımalı pren­si­be sahip sen­sör­le­rin tipik uygulamaları

Comparación de productos