text.skipToContent text.skipToNavigation

Mesafe ölçümü için lazer sensörleri teknolojisi

Lazer me­safe sen­sör­le­ri, pozisyonları ve me­safel­e­ri temassız ola­r­ak lazer ışığı ile ölçer. Bun­lar hassastır ve hem uzun me­safel­er­de hem de yakın me­safe­de kullanılabilir. Bu sen­sör­ler hassas po­zi­sy­on ve me­safe algılaması ya da renk ve yü­zey­den bağımsız ola­r­ak ob­je­le­rin algılanması için ide­al­dir.

Lazer me­safe sen­sör­le­ri nasıl çalışır?

Lazer sen­sör­le­ri op­to­elek­tro­nik sen­sör­ler gru­bu­na aittir ve temassız ölçüm pren­si­bi ve yük­sek hassasiyet saye­s­in­de obje algılama, yol, po­zi­sy­on ve me­safe ölçümü için uy­gun­dur. wenglor'un lazer me­safe sen­sör­le­ri, gönder-​al sü­re­si ölçümü pren­sib­i­ne ve lazer tri­an­güla­sy­on yön­temi­ne göre çalışır. Her iki yön­tem­de de uzaklıklar lazer ışığıyla ölçülür ve me­safe değeri ola­r­ak ver­i­lir.


          

Tri­an­güla­sy­on sen­sörü ne zaman kullanılır ve ışık ha­re­ket sü­re­si sen­sörü ne zaman kullanılır?

Triangülasyon prensibi gösterimi

Yakın alan­da tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri

1 m’ye kadar yakın alan­da­ki me­safel­e­rin hassas şekilde algılanması
Çok küçük ob­je­le­rin veya me­safe farklarının algılanması
Doğrusallık sapması < 1 mm
Çok hızlı ölçümler 
Farklı şekil ve yü­zey­l­er­de ölçüm
Mi­kro­metre aralığına kadar yük­sek hassasiyet

Triangülasyon prensibi gösterimi

Uzun me­safel­er için gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri

Re­flek­tör­ler­le °100 m'ye kadar uzun me­safel­e­rin be­lir­len­me­si
Ob­je­le­re 10 m'ye kadar çalışma aralığı
Doğrusallık sapması > 10 mm
Bo­zu­cu et­ken­le­re karşı duyarsızlık
Çok yük­sek dış ışık em­niye­ti
Uzun me­safel­er­de te­krar­lana­bi­lir ölçüm

Me­safe ölçümü için lazer sen­sör­le­ri­nin kullanım olanakları

Varlık kon­trolü

Varlık kontrolü simgesi

Kalınlık ölçümü

Kalınlık ölçümü simgesi

Çap kon­trolü

Çap kontrolü simgesi

Kenar sayımı

Kenar sayımı simgesi

Konumlandırma

Konumlandırma simgesi

Robot konumlandırması

Robot konumlandırması simgesi

İstif yüksekliği de­ne­timi

İstif yüksekliği denetimi simgesi

Parça ölçümü

Parça ölçümü simgesi

Fark ölçümü

Kon­trast algılama

Çift kat­man kon­trolü

Lazer me­safe sen­sör­le­rin kullanıldığı sek­tör­ler ve endüstri­ler

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri

Gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri

Lo­jis­tik mer­kez­le­r­in­de, taşıma sis­tem­le­ri malları de­po­dan oto­ma­tik ola­r­ak üre­time gön­der­me­li­dir. Aracın önüne en­te­gre edilmiş win­tec’li ToF lazer me­safe sen­sör­le­ri, görüş alanında ön­de­ki son konumları veya taşıyıcıları on me­treye kadar erken algılar, böylece taşıyıcılar yavaşlayabilir veya du­ra­bi­lir.

Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi

Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi, üçgen ilişkisinden ya­r­ar­la­nan bir geo­me­trik ölçüm yön­temi­dir. Bu yön­tem­de, ölçüm ob­je­si­ne bir ışık noktası yansıtılır. Obje ışığı yansıtır ve be­lir­li bir açıyla sen­sör­de­ki ışığa duyarlı CMOS alıcı ele­ma­na çarpar. Ob­je­nin uzaklığına bağlı ola­r­ak CMOS satırındaki ışık noktasının po­zi­syo­nu değişir. Bu saye­de, küçük me­safel­er­de bile ölçüm ob­je­si­ne olan me­safe kesin ola­r­ak be­lir­le­ne­bi­lir. 

Bu te­kno­lo­jiyle me­safe sen­sör­le­ri çok küçük ayrıntıları algılayabilir. Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi CP, OCP, YP, P3 se­ri­le­ri ve PNBC me­safe sen­sör­le­ri tarafından kullanılır. 

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri­nin kör alanı var mı?

Tri­an­güla­sy­on pren­sib­i­ne göre çalışan sen­sör­ler kör alana sa­hip­tir. Bu, yansıtılan ışığın alıcı ele­ma­na (CMOS satırı) yansıtıldığı me­safe­ye bağlıdır. Yansıtılan ışık CMOS satırına gel­miyor­sa, ölçüm yapılamaz. Kör alan çalışma aralığının altında bulunduğundan, bu alan­da bulun­an ob­je­le­rin tanınmadığı ve ölçüm değerlerinin çıkmadığı anlamına gelir. 

Örnek CP24MHT80 Tri­an­güla­sy­on lazer me­safe sen­sörü: 
Çalışma aralığı: 40…160 mm
Kör alan: 0…40 mm

CMOS alıcı satırı

CMOS satırı, çok sayıda pik­sel içeren ışığa duyarlı bir alıcı elemandır. Bunun üzer­in­den lazer ışığının satıra hangi po­zi­syon­da geldiği değerlendirilir. CMOS (Com­ple­men­ta­ry Metal-​Oxide Se­mi­con­duc­tor) sen­sör­le­ri­nin pik­sel­ler­in­de­ki elek­trik yükü bir ge­ri­li­me dönüştürülür. CMOS satırındaki ışık dağılımı yardımıyla ob­je­nin po­zi­syo­nu be­lir­le­ne­bi­lir. 

CMOS satırı, yük­sek hassasiyet­te bir me­safe ölçümüne ola­nak sağlar ve nor­mal­de tri­an­güla­sy­on yön­temi­ne daya­nan lazer me­safe sen­sör­le­r­in­de kullanılır.

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri­nin montajında bu hu­su­sa dik­kat edil­me­li­dir

Olabildiğince sta­bil bir obje algılaması ve ölçüm sağlamak için sen­sörün ayarlanması sırasında aşağıdaki uyarılar dik­ka­te alınmalıdır.

Yu­var­lak, par­lak, yansıtıcı ob­je­ler

Par­lak veya yu­var­lak yü­zey­ler ölçüldüğünde, sen­sörün montajı sırasında alıcı ele­ma­na doğrudan yansımalar oluşmamasına dik­kat edil­me­li­dir.

Öneri: Sen­sörü, yu­var­lak ob­jeyle aynı ek­sen­de kon­um­la­na­cak şekilde hizalayın. 

Ba­sa­maklar, ken­arlar, girin­ti­ler

Tüm me­safe sen­sör­le­r­in­de alıcı ışınının doğrudan görü­le­bil­me­si­ne ve kenar, ba­sa­mak, delik veya boşluk gibi bir en­gel­le kapatılmamasına dik­kat edil­me­li­dir.

Öneri: Sen­sörü boşluğun yönü­ne göre dikey hizalayın!

Ha­re­ket­li ob­je­ler

Ha­re­ket­li ölçüm ob­je­le­ri örneğin taşıma bantlarıdır. Önem­li olan, ob­je­nin sen­sö­re dikey ola­r­ak ha­re­ket et­me­si­dir. Böylece alıcıya doğrudan yansımalar ön­le­nir.

Öneri: Sen­sörü dikey ola­r­ak kurun!

Renk kenarları

Renk kenarları ola­r­ak adlandırılan renk geçişleri olan ob­je­le­ri ölçerken, renk kenarının sen­sö­re dikey ola­r­ak uzanması önem­li­dir. Bu, renk hatalarını önler.

Öneri: Sen­sorü dikey ola­r­ak kurun!

Sfe­rik ve as­fe­rik mer­ce­k­ler arasındaki fark

Sfe­rik mer­cek

  • Merceğin küre şeklinde yü­zeyi vardır

  • Kenar alana gelen ışık, mer­ke­zi alana göre daha fazla kırılır

  • Işık hüz­me­le­ri­nin de­met­len­me­si hassasiyet kaybına neden olur 

As­fe­rik mer­cek

  • Merceğin eğriliği dü­zen­sizdir

  • Işık hüz­me­si tüm yüzey boy­un­ca eşit şekilde kırılır

  • Mer­cek şekli görünüm hatalarını azaltır

  • Odak noktası tam ola­r­ak satırda göste­ri­lir

  • Çok yük­sek ölçüm hassasiye­ti

Gönder-​al sü­re­si pren­si­bi (Time-​of-Flight)

ToF (Time-​of-Flight) me­safe ölçümü için lazer sen­sör­le­ri, te­krar­lana­bi­lir ölçüm sonuçlarını, güvenilirliği ve geniş bir ölçüm aralığını bir araya ge­tir­ir. Bu saye­de, re­flek­tör­ler­le yüz me­treye kadar me­safel­er­de veya ob­je­ler üze­r­in­de on me­treye kadar farklı uy­gu­la­malar için uy­gundur­lar. 


Gönder-​al sü­re­si ölçümü ola­r­ak da adlandırılan Time-​of-Flight ölçüm pren­si­bi, ışık dar­be­le­ri ile ob­jeye olan L me­safe­si­ni be­lir­ler. Sen­sör­de­ki diyot, obje tarafından yansıtılan lazer dar­be­le­ri gön­der­ir. Işık dar­be­si­nin ob­jeye gön­de­ril­me­s­in­den ve te­krar geri dönüşü arasındaki zaman aralığı ölçülür. Bu durum­da T sü­re­s­in­den ve C ışık hızından ob­jeye karşılık gelen me­safe elde edi­lir. 

Me­safe­yi be­lir­le­mek için aşağıdaki fizik for­mülü kullanılır:
 
L = ½ × C × T 

Time-​of-Flight ölçüm pren­si­bi P1PY, P2PY, P1KY ve OY me­safe sen­sör­le­ri tarafından kullanılır. 

Bir bakışta ışık hızı hakkında en önem­li şey

Işık hızı fi­zik­te temel bir sa­bit­tir. Va­kum­da 299.792.458 m/s’dir. Işık kadar hızlı ha­re­ket eden bir şey yok­tur.

ToF sen­sör­le­r­in­de kör alan var mı?

Gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri­nin kör alanı yok­tur. Ayar aralığının altındaki alan­da ob­je­ler algılanabilir ve sen­sör de­v­reye girer, ancak her­han­gi bir ölçüm so­nu­cu ver­emez.

Işık noktasının hangi kapağında sen­sör de­v­reye girer?

Ob­je­nin yüzey ka­li­te­si, sen­sörün hangi ışık noktası kap­sa­ma alanında anahtarladığı ko­nusun­da be­lir­leyici bir rol oynar. Işık atımının algılanması için ge­re­kli foton sayısına daha hızlı ulaşıldığı için par­lak yü­zey­ler ışık noktasının küçük bir kap­sa­ma alanında bile ToF sen­sörünün de­v­reye gir­me­si­ne neden olur. Karanlık yü­zey­ler ise aynı et­kiyi elde etmek için daha büyük bir kap­sa­ma alanı ge­rek­tir­ir.

Örneğin güneş ışığı veya aydınlatma gibi ortam ışığı arttığında, obje sen­sör için daha koyu görünür. Bu gibi durum­lar­da, güve­ni­lir bir algılama sağlamak için ışık noktasının daha geniş bir alanı ob­jeye çarpmalıdır.

Sen­sörün optiği ne­de­niyle, asıl ışık noktasının dışında or­ta­ya çıkan az mik­tar­da dağınık ışık da vardır. Yük­sek yansıtıcı, par­lak yü­zey­l­er­de bu, ob­je­nin ışık noktası gerçekten ulaşmadan önce algılanmasına neden ola­bi­lir. Bu ne­den­le, ışık huz­me­si­ne yakın par­lak yapılardan kaçınmak önem­li­dir.

Re­flek­tör­lü ışık ha­re­ket sü­re­si sen­sör­le­ri

Re­flek­tör­ler kullanılarak, ToF lazer me­safe sen­sör­le­ri­nin kullanım aralığı önem­li ölçüde genişletilebilir. ToF sen­sör­le­ri sa­dece re­flek­tör tarafından geri yansıtılan ışığa odaklanır ve diğer tüm sinyal­le­ri etki­li bir şekilde giz­ler. Bu, ölçümlerin yalnızca re­flek­tör­l­er­de yapılmasını sağlarken, yansıyan ob­je­ler ve diğer par­lak yü­zey­ler re­flek­tör ola­r­ak algılanmaz ve buna göre göz ardı edi­lir.

Bu çalışma pren­si­bi, arka plan ob­je­le­ri ne­de­niyle hatalı ölçümlerin ön­len­me­si gerektiğinde özel­lik­le avantajlıdır. Tipik bir uy­gu­la­ma örneği, önde giden araca olan me­safe­nin her zaman güve­ni­lir bir şekilde te­spit edil­me­si ge­re­ken askılı kon­veyör sis­tem­le­ri­nin kon­trolüdür. Özel­lik­le virajlı sürüşlerde yanlışlıkla arka plan­da­ki ob­je­ler üze­r­in­de ölçümler yapılması ön­le­nir, çünkü bun­lar hatalı ku­man­da komutlarına yol açabilir. 

Ayrıca, bu te­kno­lo­ji geniş çalışma aralıkları ge­rek­ti­ren uy­gu­la­malar için ide­al­dir.

Işık ha­re­ket sü­re­si ve tri­an­güla­sy­on çalışma aralıklarının karşılaştırması

Res­min üst tarafındaki sen­sör bir ışık geçiş sü­re­si sen­sörüdür, bunun altındaki sen­sör­se tri­an­güla­sy­on pren­sib­i­ne göre çalışır.

Lejantı
Kırmızı alan: Kör nokta (nes­ne­ler güven­li şekilde algılanmaz)
Yeşil alan: Çalışma aralığı (nes­ne­ler güven­li şekilde algılanır)
Sarı alan: Ayar aralığı/ölçüm aralığı (anaht­ar­la­ma noktaları be­lir­le­nir/ölçüm değerleri yayınlanır) 

Me­safe değerlerinin ver­il­me­si

Di­ji­tal anaht­ar­la­ma çıkışı

Di­ji­tal anaht­ar­la­ma çıkışları üzer­in­den me­safel­er Teach-​in yardımıyla tanıtılabilir. Tanımlanan me­safe­ye ulaşıldığında, sen­sör çıkışta bir anaht­ar­la­ma sinya­li verir. Bu saye­de ob­je­ler algılanabilir ve po­zi­syon­lar be­lir­le­ne­bi­lir.

Ana­log çıkış

Bir ana­log çıkış üzer­in­den me­safe değeri doğrusal orantılı akım (4…20 mA) veya ge­ri­lim değeri (0…10 V) ola­r­ak ver­i­lir. Tüm ölçüm aralığı içinde ka­rak­te­ris­tik eğri Teach-​in ile ayar­lana­bi­lir. 

IO-​Link

IO-​Link te­kno­lo­ji­si, sen­sör­ler ve ak­tü­atör­ler ile dünya çapında standart iletişim için kullanılmaktadır. Bu nok­tadan nok­ta­ya iletişimdir.

Endüstriyel Ether­net

Endüstriyel Ether­net, ku­man­da ve sen­sör arasında gerçek zamanlı veri aktarımı için tüm Ether­net standartlarını kap­sayan bir üst kavramdır. Endüstriyel Ether­net'e ait pro­to­kol­ler örneğin Ether­CAT, Ether­net/IP veya PRO­FINET'tir.
 

Hassasiyet nedir?

Yük­sek hassasiyet, be­kle­nen ölçüm sonuçlarının elde edildiği anlamına gelir. Bu terim yalnızca ni­te­lik­sel ifade­ler için kullanılır. Bu ne­den­le te­k­nik bir boyut değildir. Hassasiyet, ke­sin­lik ve doğruluğun birleşiminden oluşur. Temel ola­r­ak, hassasiyet kullanılan ölçüm pren­sib­i­ne bağlıdır.
 

 Ke­sin­lik

Te­krar­la­ma hassasiye­ti ola­r­ak da adlandırılan hassasiyet, sabit koşullar altında ardışık ölçümler yapılarak be­lir­le­ne­bi­lir. Bu ne­den­le, çok hassas bir değer hemen hemen sabit ölçümler sağlar. Bir sen­sörün hassasiye­ti tekrarlanabilirliği ile ölçülür.

Doğruluk

Doğruluk ni­te­lik­sel bir değerdir. Doğrusallık sapması, sıcaklık kayması, de­v­reye girme kayması ve anaht­ar­la­ma me­safe­si sapması ile tanımlanır.

Şekil, doğruluk, ke­sin­lik ve hassasiye­tin nasıl ilişkili olduğunu gös­ter­mek­te­dir. Kırmızı nok­talar bir sen­sörün ardışık ölçümlerini tem­sil eder­ken, hedef, doğru değeri be­lir­tir. Ölçülen değerler bir­bi­rin­den uz­ak­ta ve he­de­fin çok uzağında ise, düşük hassasiyet ve doğruluk söz ko­nusu­dur. İdeal ola­r­ak, ölçümler doğru ve hassas olmalıdır; bu da onların hedef aralıkta bir­bi­ri­ne yakın olmaları anlamına gelir.

Te­krar­lana­bi­lir­lik ve doğrusallık karşılaştırması: Hangi değer ne zaman kullanılır?

mut­lak ölçüm

Doğrusallık ve te­krar­lana­bi­lir­lik değerleri, mut­lak ölçümler için önem­li­dir, örneğin bir ob­je­nin veya bir çapın gerçek me­safe­si­nin be­lir­len­me­si. İyi bir te­krar­lana­bi­lir­lik değeri, te­krar­lana­bi­lir değerler sağlar. Doğru ölçüm değerleri, yük­sek doğrusallık saye­s­in­de elde edi­lir. Top­lam­da, doğrusallık ve te­krar­lana­bi­lir­lik, mut­lak ölçümler sırasında doğru ve kesin ölçüm değerleri elde etmek için önem­li faktör­ler­dir.

konumlandırma gö­rev­le­ri

Sen­sör, te­krar­la­nan ölçümler sırasında te­krar­lana­bi­lir ölçüm değerleri sağlar. Bu sırada her zaman aynı nok­ta­ya veya aynı po­zi­syo­na gelir, yani te­krar­lana­bi­lir­dir. Bu, bir ob­je­nin doğru ve güve­ni­lir şekilde konumlandırılması için çok önem­li­dir. Ana hedef, ob­je­nin her zaman aynı yere konumlandırılmasıdır. Te­krar­la­ma hassasiye­ti büyük önem taşırken, doğrusallık konumlandırma gö­rev­le­ri için daha az önem­li­dir. Bu­ra­da yük­sek hassasiyet çok önem­li­dir, doğruluk ihmal edi­le­bi­lir. 

 

Başlangıç noktası
Bir me­safe ölçümü gerçekleştirilir ve olası mak­si­mum sapma be­lir­le­nir. Renk hatası olmaması için her zaman aynı ob­je­de ölçüm yapılır. Ortam sıcaklığı 10 °C değişiklik gös­te­re­bi­lir.

Veri sayfasındaki değerler: 

  • Te­krar­lana­bi­lir­lik: 3 mm
  • Doğrusallık sapması: 10 mm
  • Sıcaklık kayması: 0,4 mm/K

He­sa­pla­ma
Hassasiyet (te­krar­lana­bi­lir­lik) + doğruluk (doğrusallık sapması, sıcaklık kayması) = Doğruluk 
mm + 10 mm + (0,4 mm * 10 °C) = 17 mm

Ölçüm sonuçlarının doğruluğu neye bağlıdır?

Time-​of-Flight lazer me­safe sen­sör­le­ri ob­je­ler üze­r­in­de 10 m'ye kadar ve re­flek­tör­ler üze­r­in­de 100 m'ye kadar yük­sek ölçüm aralıklarına ulaşır. Buna karşın lazer me­safe sen­sör­le­ri üçgenleme pren­si­pli çok hassastır. Ancak ölçüm aralığı mak­si­mum 1.000 mm ile sınırlıdır. Me­safe ölçümü sen­sör­le­ri­nin hassasiye­ti­ni op­ti­mi­ze etmek için uy­gu­la­ma duru­mu­na bağlı ola­r­ak farklı ayarlar yapılabilir. Bu şekilde, hassasiyet filt­re fonksiyonları ile daha da arttırılabilir.

Lazer sınıfları ve çalışma modları

Kırmızı ve mavi la­zer­le­rin kullanım amaçları

wenglor’un lazer me­safe sen­sör­le­ri kırmızı veya mavi lazer ışığı ile çalışır. Kırmızı veya mavi ışık kullanılması uy­gu­la­ma­ya bağlıdır. Kırmızı lazer ışığı 650 nm dalga boyu­na sa­hip­tir. Mavi la­zer­ler 405 nm dalga boy­un­da çalışır ve böylece daha kısa dalga boyu­na sa­hip­tir. Bu ne­den­le mavi lazer ışını, ölçüm ob­je­si­nin derin­li­kle­ri­ne daha az nüfus eder ve hassas ve sta­bil sonuçlar verir. Özel­lik­le par­layan yü­zey­ler mavi la­zer­den etki­len­mez. Mavi diyot­lu lazer me­safe sen­sör­le­ri or­ga­nik yü­zey­ler, parlatılmış me­tal­ler, par­lak plas­tik yü­zey­ler veya koyu renk boy­a­lar için çok uy­gun­dur.

Nor­mal ışık ile lazer ışığı arasındaki fark nedir?

Nor­mal ışık

Yayılma yönüIşık dalgaları her yöne dağılır
Dalga boylarıBirçok farklı dalga boy­undan oluşur
Faz eşitliğiDal­galar faz dışında sallanıyor
Büyük ışık noktası çapına sahip çeşitli ışık huz­me­si

Lazer ışığı

Işık dalgaları güçlü şekilde yönlendirilmiştir
Bir dalga boy­undan oluşur (mo­no­kro­ma­tik­lik)
Dal­galar sen­kro­ni­ze sallanıyor
-> Güçlü de­met­le­me, uzak me­safe­de küçük ışık noktası çapları sağlar.

Neden kırmızı ve mavi lazer ışığı var?

Işık spek­tru­mu farklı dalga boylarından oluşur. Her biri farklı bir renge sa­hip­tir. Renk spek­tru­mun­da her dal­ga­ya bir renk atana­bi­lir. Kırmızı ışık, dalga boyu ve ener­ji yoğunluğu ne­de­niyle mavi ışıktan farklıdır.
 
Dalga boyu mavi rengin­de: 380 – 500 nm
Dalga boyu kırmızı rengin­de: 640 – 675 nm

Işık budur

Işık, elektro­manye­tik ra­dya­syo­nun insan gözü tarafından görü­le­bi­len kısmıdır. Ra­dya­sy­on, bir ışık kaynağı (örneğin bir ampul) tarafından yayıldığında dalga boyu aralıklarında yayılır. Dalga boyu aralığı UV ışınları (daha kısa dalga boyları) ve kızılötesi ra­dya­sy­on (daha uzun dalga boyları) arasındadır.

Renk budur

Ob­je­le­rin rengi, ob­je­le­rin farklı dalga boylarını ab­sor­be et­me­si ve diğerlerini yansıtması ne­de­niyle süb­jek­tif bir iz­le­nim­dir. Bu dalga boyları farklı ren­k­le­ri tem­sil eder. Obje tarafından yansıtılan renk, insan gözü tarafından algılanabilir. 

Lazer budur

“Lazer” te­ri­mi, “Light Am­pli­fi­ca­ti­on by Sti­mu­la­ted Emis­si­on of Ra­dia­ti­on” (Işığın uyarılmış ışıma ile yük­sel­til­me­si) anlamına gelir. Lazer ışını geniş bir optik spek­trum aralığında oluşturulabilir. Basitçe ifade etmek ge­re­kir­se, tek­dü­ze ışık dalgaları yük­sek yoğunlukta bir ışın şeklinde de­met­le­nir.

Lazer me­safe sen­sör­le­ri ve ul­tra­so­nik sen­sör­ler arasındaki far­klar

  • Me­safe sen­sör­le­ri ve ul­tra­so­nik sen­sör­ler algılama alanının boy­ut­un­da farklılık gös­ter­ir

  • Ul­tra­so­nik sen­sör­ler geniş ses dalgası ko­ni­si ile çalışır 

  • Lazer me­safe sen­sör­le­ri ince bir lazer ışınıyla çalışır
     

Produktvergleich
Muhatap Benni Sorunuz var mı?