text.skipToContent text.skipToNavigation

Technologie von Lasersensoren zur Distanzmessung

Laser-​Distanzsensoren mes­sen Po­si­tio­nen und Di­stan­zen be­rüh­rungs­los mit La­ser­licht. Sie sind prä­zi­se und kön­nen so­wohl über große Di­stan­zen als auch im Nah­be­reich ein­ge­setzt wer­den. Diese Sen­so­ren sind ideal für die prä­zi­se Positions-​ und Ab­standser­fas­sung oder für die Er­fas­sung von Ob­jek­ten un­ab­hän­gig von Farbe und Ober­flä­che.

Lazer me­safe sen­sör­le­ri nasıl çalışır?

Lazer sen­sör­le­ri op­to­elek­tro­nik sen­sör­ler gru­bu­na aittir ve temassız ölçüm pren­si­bi ve yük­sek hassasiyet saye­s­in­de obje algılama, yol, po­zi­sy­on ve me­safe ölçümü için uy­gun­dur. wenglor'un lazer me­safe sen­sör­le­ri, gönder-​al sü­re­si ölçümü pren­sib­i­ne ve lazer tri­an­güla­sy­on yön­temi­ne göre çalışır. Her iki yön­tem­de de uzaklıklar lazer ışığıyla ölçülür ve me­safe değeri ola­r­ak ver­i­lir.


          

Tri­an­güla­sy­on sen­sörü ne zaman kullanılır ve ışık ha­re­ket sü­re­si sen­sörü ne zaman kullanılır?

Triangülasyon prensibi gösterimi

Yakın alan­da tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri

1 m’ye kadar yakın alan­da­ki me­safel­e­rin hassas şekilde algılanması
Çok küçük ob­je­le­rin veya me­safe farklarının algılanması
Doğrusallık sapması < 1 mm
Çok hızlı ölçümler 
Farklı şekil ve yü­zey­l­er­de ölçüm
Mi­kro­metre aralığına kadar yük­sek hassasiyet

Triangülasyon prensibi gösterimi

Uzun me­safel­er için gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri

Re­flek­tör­ler­le °100 m'ye kadar uzun me­safel­e­rin be­lir­len­me­si
Ob­je­le­re 10 m'ye kadar çalışma aralığı
Doğrusallık sapması > 10 mm
Bo­zu­cu et­ken­le­re karşı duyarsızlık
Çok yük­sek dış ışık em­niye­ti
Uzun me­safel­er­de te­krar­lana­bi­lir ölçüm

Me­safe ölçümü için lazer sen­sör­le­ri­nin kullanım olanakları

Varlık kon­trolü

Varlık kontrolü simgesi

Kalınlık ölçümü

Kalınlık ölçümü simgesi

Çap kon­trolü

Çap kontrolü simgesi

Kenar sayımı

Kenar sayımı simgesi

Konumlandırma

Konumlandırma simgesi

Robot konumlandırması

Robot konumlandırması simgesi

İstif yüksekliği de­ne­timi

İstif yüksekliği denetimi simgesi

Parça ölçümü

Parça ölçümü simgesi

Fark ölçümü

Kon­trast algılama

Çift kat­man kon­trolü

Lazer me­safe sen­sör­le­rin kullanıldığı sek­tör­ler ve endüstri­ler

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri

Gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri

Lo­jis­tik mer­kez­le­r­in­de, taşıma sis­tem­le­ri malları de­po­dan oto­ma­tik ola­r­ak üre­time gön­der­me­li­dir. Aracın önüne en­te­gre edilmiş win­tec’li ToF lazer me­safe sen­sör­le­ri, görüş alanında ön­de­ki son konumları veya taşıyıcıları on me­treye kadar erken algılar, böylece taşıyıcılar yavaşlayabilir veya du­ra­bi­lir.

Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi

Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi, üçgen ilişkisinden ya­r­ar­la­nan bir geo­me­trik ölçüm yön­temi­dir. Bu yön­tem­de, ölçüm ob­je­si­ne bir ışık noktası yansıtılır. Obje ışığı yansıtır ve be­lir­li bir açıyla sen­sör­de­ki ışığa duyarlı CMOS alıcı ele­ma­na çarpar. Ob­je­nin uzaklığına bağlı ola­r­ak CMOS satırındaki ışık noktasının po­zi­syo­nu değişir. Bu saye­de, küçük me­safel­er­de bile ölçüm ob­je­si­ne olan me­safe kesin ola­r­ak be­lir­le­ne­bi­lir. 

Bu te­kno­lo­jiyle me­safe sen­sör­le­ri çok küçük ayrıntıları algılayabilir. Tri­an­güla­sy­on pren­si­bi CP, OCP, YP, P3 se­ri­le­ri ve PNBC me­safe sen­sör­le­ri tarafından kullanılır. 

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri­nin kör alanı var mı?

Tri­an­güla­sy­on pren­sib­i­ne göre çalışan sen­sör­ler kör alana sa­hip­tir. Bu, yansıtılan ışığın alıcı ele­ma­na (CMOS satırı) yansıtıldığı me­safe­ye bağlıdır. Yansıtılan ışık CMOS satırına gel­miyor­sa, ölçüm yapılamaz. Kör alan çalışma aralığının altında bulunduğundan, bu alan­da bulun­an ob­je­le­rin tanınmadığı ve ölçüm değerlerinin çıkmadığı anlamına gelir. 

Örnek CP24MHT80 Tri­an­güla­sy­on lazer me­safe sen­sörü: 
Çalışma aralığı: 40…160 mm
Kör alan: 0…40 mm

CMOS alıcı satırı

CMOS satırı, çok sayıda pik­sel içeren ışığa duyarlı bir alıcı elemandır. Bunun üzer­in­den lazer ışığının satıra hangi po­zi­syon­da geldiği değerlendirilir. CMOS (Com­ple­men­ta­ry Metal-​Oxide Se­mi­con­duc­tor) sen­sör­le­ri­nin pik­sel­ler­in­de­ki elek­trik yükü bir ge­ri­li­me dönüştürülür. CMOS satırındaki ışık dağılımı yardımıyla ob­je­nin po­zi­syo­nu be­lir­le­ne­bi­lir. 

CMOS satırı, yük­sek hassasiyet­te bir me­safe ölçümüne ola­nak sağlar ve nor­mal­de tri­an­güla­sy­on yön­temi­ne daya­nan lazer me­safe sen­sör­le­r­in­de kullanılır.

Tri­an­güla­sy­on sen­sör­le­ri­nin montajında bu hu­su­sa dik­kat edil­me­li­dir

Olabildiğince sta­bil bir obje algılaması ve ölçüm sağlamak için sen­sörün ayarlanması sırasında aşağıdaki uyarılar dik­ka­te alınmalıdır.

Yu­var­lak, par­lak, yansıtıcı ob­je­ler

Par­lak veya yu­var­lak yü­zey­ler ölçüldüğünde, sen­sörün montajı sırasında alıcı ele­ma­na doğrudan yansımalar oluşmamasına dik­kat edil­me­li­dir.

Öneri: Sen­sörü, yu­var­lak ob­jeyle aynı ek­sen­de kon­um­la­na­cak şekilde hizalayın. 

Ba­sa­maklar, ken­arlar, girin­ti­ler

Tüm me­safe sen­sör­le­r­in­de alıcı ışınının doğrudan görü­le­bil­me­si­ne ve kenar, ba­sa­mak, delik veya boşluk gibi bir en­gel­le kapatılmamasına dik­kat edil­me­li­dir.

Öneri: Sen­sörü boşluğun yönü­ne göre dikey hizalayın!

Ha­re­ket­li ob­je­ler

Ha­re­ket­li ölçüm ob­je­le­ri örneğin taşıma bantlarıdır. Önem­li olan, ob­je­nin sen­sö­re dikey ola­r­ak ha­re­ket et­me­si­dir. Böylece alıcıya doğrudan yansımalar ön­le­nir.

Öneri: Sen­sörü dikey ola­r­ak kurun!

Renk kenarları

Renk kenarları ola­r­ak adlandırılan renk geçişleri olan ob­je­le­ri ölçerken, renk kenarının sen­sö­re dikey ola­r­ak uzanması önem­li­dir. Bu, renk hatalarını önler.

Öneri: Sen­sorü dikey ola­r­ak kurun!

Sfe­rik ve as­fe­rik mer­ce­k­ler arasındaki fark

Sfe­rik mer­cek

  • Merceğin küre şeklinde yü­zeyi vardır

  • Kenar alana gelen ışık, mer­ke­zi alana göre daha fazla kırılır

  • Işık hüz­me­le­ri­nin de­met­len­me­si hassasiyet kaybına neden olur 

As­fe­rik mer­cek

  • Merceğin eğriliği dü­zen­sizdir

  • Işık hüz­me­si tüm yüzey boy­un­ca eşit şekilde kırılır

  • Mer­cek şekli görünüm hatalarını azaltır

  • Odak noktası tam ola­r­ak satırda göste­ri­lir

  • Çok yük­sek ölçüm hassasiye­ti

Gönder-​al sü­re­si pren­si­bi (Time-​of-Flight)

ToF (Time-​of-Flight) me­safe ölçümü için lazer sen­sör­le­ri, te­krar­lana­bi­lir ölçüm sonuçlarını, güvenilirliği ve geniş bir ölçüm aralığını bir araya ge­tir­ir. Bu saye­de, re­flek­tör­ler­le yüz me­treye kadar me­safel­er­de veya ob­je­ler üze­r­in­de on me­treye kadar farklı uy­gu­la­malar için uy­gundur­lar. 


Gönder-​al sü­re­si ölçümü ola­r­ak da adlandırılan Time-​of-Flight ölçüm pren­si­bi, ışık dar­be­le­ri ile ob­jeye olan L me­safe­si­ni be­lir­ler. Sen­sör­de­ki diyot, obje tarafından yansıtılan lazer dar­be­le­ri gön­der­ir. Işık dar­be­si­nin ob­jeye gön­de­ril­me­s­in­den ve te­krar geri dönüşü arasındaki zaman aralığı ölçülür. Bu durum­da T sü­re­s­in­den ve C ışık hızından ob­jeye karşılık gelen me­safe elde edi­lir. 

Me­safe­yi be­lir­le­mek için aşağıdaki fizik for­mülü kullanılır:
 
L = ½ × C × T 

Time-​of-Flight ölçüm pren­si­bi P1PY, P2PY, P1KY ve OY me­safe sen­sör­le­ri tarafından kullanılır. 

Bir bakışta ışık hızı hakkında en önem­li şey

Işık hızı fi­zik­te temel bir sa­bit­tir. Va­kum­da 299.792.458 m/s’dir. Işık kadar hızlı ha­re­ket eden bir şey yok­tur.

ToF sen­sör­le­r­in­de kör alan var mı?

Gönder-​al sü­re­si sen­sör­le­ri­nin kör alanı yok­tur. Ayar aralığının altındaki alan­da ob­je­ler algılanabilir ve sen­sör de­v­reye girer, ancak her­han­gi bir ölçüm so­nu­cu ver­emez.

Işık noktasının hangi kapağında sen­sör de­v­reye girer?

Ob­je­nin yüzey ka­li­te­si, sen­sörün hangi ışık noktası kap­sa­ma alanında anahtarladığı ko­nusun­da be­lir­leyici bir rol oynar. Işık atımının algılanması için ge­re­kli foton sayısına daha hızlı ulaşıldığı için par­lak yü­zey­ler ışık noktasının küçük bir kap­sa­ma alanında bile ToF sen­sörünün de­v­reye gir­me­si­ne neden olur. Karanlık yü­zey­ler ise aynı et­kiyi elde etmek için daha büyük bir kap­sa­ma alanı ge­rek­tir­ir.

Örneğin güneş ışığı veya aydınlatma gibi ortam ışığı arttığında, obje sen­sör için daha koyu görünür. Bu gibi durum­lar­da, güve­ni­lir bir algılama sağlamak için ışık noktasının daha geniş bir alanı ob­jeye çarpmalıdır.

Sen­sörün optiği ne­de­niyle, asıl ışık noktasının dışında or­ta­ya çıkan az mik­tar­da dağınık ışık da vardır. Yük­sek yansıtıcı, par­lak yü­zey­l­er­de bu, ob­je­nin ışık noktası gerçekten ulaşmadan önce algılanmasına neden ola­bi­lir. Bu ne­den­le, ışık huz­me­si­ne yakın par­lak yapılardan kaçınmak önem­li­dir.

Re­flek­tör­lü ışık ha­re­ket sü­re­si sen­sör­le­ri

Re­flek­tör­ler kullanılarak, ToF lazer me­safe sen­sör­le­ri­nin kullanım aralığı önem­li ölçüde genişletilebilir. ToF sen­sör­le­ri sa­dece re­flek­tör tarafından geri yansıtılan ışığa odaklanır ve diğer tüm sinyal­le­ri etki­li bir şekilde giz­ler. Bu, ölçümlerin yalnızca re­flek­tör­l­er­de yapılmasını sağlarken, yansıyan ob­je­ler ve diğer par­lak yü­zey­ler re­flek­tör ola­r­ak algılanmaz ve buna göre göz ardı edi­lir.

Bu çalışma pren­si­bi, arka plan ob­je­le­ri ne­de­niyle hatalı ölçümlerin ön­len­me­si gerektiğinde özel­lik­le avantajlıdır. Tipik bir uy­gu­la­ma örneği, önde giden araca olan me­safe­nin her zaman güve­ni­lir bir şekilde te­spit edil­me­si ge­re­ken askılı kon­veyör sis­tem­le­ri­nin kon­trolüdür. Özel­lik­le virajlı sürüşlerde yanlışlıkla arka plan­da­ki ob­je­ler üze­r­in­de ölçümler yapılması ön­le­nir, çünkü bun­lar hatalı ku­man­da komutlarına yol açabilir. 

Ayrıca, bu te­kno­lo­ji geniş çalışma aralıkları ge­rek­ti­ren uy­gu­la­malar için ide­al­dir.

Işık ha­re­ket sü­re­si ve tri­an­güla­sy­on çalışma aralıklarının karşılaştırması

Res­min üst tarafındaki sen­sör bir ışık geçiş sü­re­si sen­sörüdür, bunun altındaki sen­sör­se tri­an­güla­sy­on pren­sib­i­ne göre çalışır.

Lejantı
Kırmızı alan: Kör nokta (nes­ne­ler güven­li şekilde algılanmaz)
Yeşil alan: Çalışma aralığı (nes­ne­ler güven­li şekilde algılanır)
Sarı alan: Ayar aralığı/ölçüm aralığı (anaht­ar­la­ma noktaları be­lir­le­nir/ölçüm değerleri yayınlanır) 

Me­safe değerlerinin ver­il­me­si

Sor­tie de com­mu­ta­ti­on numérique

Les sor­ties de com­mu­ta­ti­on numériques per­met­tent d’ap­p­rend­re des di­s­tances à l’aide de l’ap­p­ren­tis­sa­ge. Dès que la di­s­tance ap­pri­se est attein­te, le cap­teur émet un si­gnal de com­mu­ta­ti­on à la sor­tie. Cela per­met de détecter des ob­jets et de sai­sir des po­si­ti­ons.

Sor­tie ana­lo­gi­que

Une sor­tie ana­lo­gi­que per­met d’émettre la valeur de la di­s­tance sous forme de cou­rant linéairement pro­por­ti­on­nel (4…20 mA) ou de valeur de ten­si­on (0…10 V). Dans l’en­sem­ble de la plage de me­su­re, la cour­be caractéristique peut être réglée par ap­p­ren­tis­sa­ge. 

IO-​Link

La tech­no­lo­gie IO-​Link est utilisée dans le monde en­tier pour la com­mu­ni­ca­ti­on standardisée avec des cap­teurs et des ac­ti­on­neurs. Il s’agit d’une com­mu­ni­ca­ti­on point à point.

Ether­net in­dus­tri­el

Ether­net in­dus­tri­el est un terme générique désignant tou­tes les nor­mes Ether­net pour la trans­mis­si­on de données en temps réel entre la com­man­de et le cap­teur. Les pro­to­co­les qui font par­tie de l’Ether­net in­dus­tri­el sont par ex­emp­le Ether­CAT, Ether­net/IP ou PRO­FINET.
 

Qu’entend-​on par ex­ac­ti­tu­de?

Une gran­de ex­ac­ti­tu­de si­gni­fie que les résultats de me­su­re at­ten­dus sont atteints. Ce terme n’est utilisé que pour les déclarations qua­li­ta­ti­ves. Il n’est donc pas une donnée tech­ni­que. L’ex­ac­ti­tu­de se com­po­se de la précision et de la just­esse. En prin­ci­pe, l’ex­ac­ti­tu­de dépend du prin­ci­pe de me­su­re utilisé.
 

 Précision

La précision, également appelée répétabilité, peut être déterminée par des me­su­res suc­ces­si­ves dans des con­di­ti­ons con­stan­tes. Une valeur très précise four­nit donc des me­su­res pres­que con­stan­tes. La précision d’un cap­teur est quantifiée par sa reproductibilité.

Just­esse

La just­esse est une valeur qua­li­ta­ti­ve. Elle est définie par l’écart de linéarité, la dérive en température, la dérive au démarrage et l’écart de di­s­tance de com­mu­ta­ti­on.

Le gra­phi­que il­lus­tre la manière dont la just­esse, la précision et l’ex­ac­ti­tu­de sont liées. Les points rou­ges représentent les me­su­res suc­ces­si­ves d’un cap­teur, tan­dis que la cible in­di­que la valeur cor­rec­te. Si les valeurs mesurées sont très espacées et éloignées de la cible, cela si­gni­fie que la précision et l’ex­ac­ti­tu­de sont fai­bles. Idéalement, les me­su­res de­v­rai­ent être cor­rec­tes et précises, ce qui si­gni­fie qu’elles de­v­rai­ent être pro­ches les unes des autres dans la fourchet­te cible.

Ta­bleau com­pa­ra­tif des valeurs de reproductibilité et de linéarité : Quand uti­li­ser quel­le valeur ?

me­su­re ab­so­lue

Les valeurs de linéarité et de reproductibilité sont im­portan­tes pour les me­su­res ab­so­lu­es, comme par ex­emp­le la détermination de la di­s­tance réelle d’un objet ou d’un diamètre. Une bonne reproductibilité per­met d’ob­tenir des valeurs précises et répétables. Une linéarité élevée ga­ran­tit des valeurs de me­su­re cor­rec­tes. De manière générale, la linéarité et la reproductibilité sont des fac­teurs im­portants pour ob­tenir des valeurs de me­su­re cor­rec­tes et ex­ac­tes lors de me­su­res ab­so­lu­es.

tâches de po­si­ti­on­ne­ment

Le cap­teur four­nit des valeurs de me­su­re re­pro­duc­ti­bles lors de me­su­res répétées. Il ren­cont­re tou­jours le même point ou la même po­si­ti­on, il est donc précis et répétable. Il s’agit d’un point es­sentiel pour ga­ran­tir le po­si­ti­on­ne­ment précis et fia­ble d’un objet. L’ob­jec­tif prin­ci­pal est que l’objet soit tou­jours positionné au même end­roit. La répétabilité est es­sen­ti­el­le, tan­dis que la linéarité est se­con­dai­re pour les tâches de po­si­ti­on­ne­ment. Une précision élevée est ici es­sen­ti­el­le, l’ex­ac­ti­tu­de pou­vant être négligée. 

 

Si­tua­ti­on de départ
Une me­su­re de di­s­tance est effectuée et l’écart ma­xi­mal pos­si­ble est déterminé. La me­su­re est tou­jours effectuée sur le même objet, de sorte qu’il n’y a pas d’err­eur de cou­leur. La température am­bi­an­te peut va­ri­er de 10 °C.

Valeurs tirées de la fiche tech­ni­que : 

  • Reproductibilité : 3 mm
  • Écart de linéarité : 10 mm
  • Dérive en température : 0,4 mm/K

Cal­cul
Précision (reproductibilité) + just­esse (écart de linéarité, dérive en température) = ex­ac­ti­tu­de 
3 mm + 10 mm + (0,4 mm * 10 °C) = 17 mm

De quoi dépend la précision des résultats de me­su­re ?

Les cap­teurs de di­s­tance laser à temps de vol att­eig­nent des pla­ges de me­su­re élevées al­l­ant jusqu’à 10 m sur des ob­jets et 100 m sur des réflecteurs. Les cap­teurs de di­s­tance laser à tri­an­gu­la­ti­on sont en re­van­che très précis. La plage de me­su­re est tou­te­fois limitée à 1 000 mm ma­xi­mum. Afin d’op­ti­mi­ser la précision des cap­teurs pour la me­su­re de la di­s­tance, il exis­te différents réglages qui peu­vent être effectués en fonc­tion de l’ap­pli­ca­ti­on. Ainsi, la précision peut en­co­re être améliorée grâce à des fonc­tions de filt­re.

Les clas­ses de laser et leurs modes d’ac­tion

Uti­li­sa­ti­ons des la­sers rou­ges et bleus

Les cap­teurs de di­s­tance laser de wenglor fonc­ti­on­nent avec une lumière laser rouge ou bleue. L’uti­li­sa­ti­on de la lumière rouge ou bleue dépend de l’ap­pli­ca­ti­on. La lumière laser rouge a une longueur d’onde de 650 nm. Les la­sers bleus fonc­ti­on­nent avec une longueur d’onde de 405 nm et ont donc une longueur d’onde plus cour­te. Par conséquent, le fai­sce­au laser bleu pénètre moins profondément dans l’objet mesuré, ce qui per­met d’ob­tenir des résultats précis et sta­bles. Les sur­faces in­can­des­cen­tes, en par­ti­cu­lier, ne sont pas affectées par le laser bleu. Les cap­teurs de di­s­tance laser à diode bleue sont très bien adaptés aux sur­faces or­ga­ni­ques, aux métaux polis, aux sur­faces plas­ti­ques bril­lan­tes ou aux pein­tures foncées.

Quel­le est la différence entre la lumière or­din­aire et la lumière laser ?

Lumière or­din­aire

Di­rec­tion de la pro­pa­ga­ti­onLes ondes lu­mi­neu­ses se di­sper­sent dans tou­tes les di­rec­tions
Longueurs d’ondeComposées de nombreu­ses longueurs d’onde différentes
Égalité de phaseLes ondes vib­rent en déphasage
Fai­sce­au lu­mi­neux di­ver­gent avec un grand diamètre du spot lu­mi­neux

Lumière laser

Les ondes lu­mi­neu­ses sont for­te­ment dirigées
Con­sis­te en une longueur d’onde (monochromaticité)
Les ondes vib­rent de manière syn­chro­ne
-> Une forte fo­ca­li­sa­ti­on per­met d’ob­tenir de pe­tits diamètres de spots lu­mi­neux à gran­de di­s­tance.

Pour­quoi existe-​t-il une lumière laser rouge et une lumière laser bleue ?

Le spect­re lu­mi­neux est composé de différentes longueurs d’onde. Cha­cu­ne a une cou­leur différente. Dans le spect­re des cou­leurs, chaque onde peut être associée à une cou­leur. La lumière rouge se di­stin­gue de la lumière bleue par sa longueur d’onde et sa densité énergétique.
 
Longueur d’onde Cou­leur bleue : 380 – 500 nm
Longueur d’onde Cou­leur rouge : 640 – 675 nm

C’est de la lumière

La lumière est la par­tie vi­si­ble du rayon­ne­ment électromagnétique pour l’œil hu­main. Le rayon­ne­ment se pro­pa­ge dans différentes gam­mes de longueurs d’onde lorsqu’il est émis par une source lu­mi­neu­se, par ex­emp­le une lampe à in­can­de­scence. La gamme de longueurs d’onde se situe entre le rayon­ne­ment UV (longueurs d’onde plus cour­tes) et le rayon­ne­ment in­fr­arouge (longueurs d’onde plus longues).

C’est la cou­leur

La cou­leur des ob­jets est une im­pres­si­on sub­jec­ti­ve qui résulte du fait que les ob­jets ab­sor­bent différentes longueurs d’onde et en réfléchissent d’autres. Ces longueurs d’onde représentent différentes cou­leurs. La cou­leur réfléchie par l’objet peut être perçue par l’œil hu­main. 

C’est du laser

Le terme « laser » si­gni­fie « Light Am­pli­fi­ca­ti­on by Sti­mu­la­ted Emis­si­on of Ra­dia­ti­on » (am­pli­fi­ca­ti­on de la lumière par émission stimulée de rayon­ne­ment). Un fai­sce­au laser peut être généré dans une large par­tie du spect­re op­tique. Pour sim­pli­fier, cela si­gni­fie que des ondes lu­mi­neu­ses de même di­rec­tion sont concentrées en un seul fai­sce­au.

Différences entre les cap­teurs de di­s­tance laser et les cap­teurs à ul­tra­sons

  • Les cap­teurs de di­s­tance et les cap­teurs à ul­tra­sons se di­stin­guent par la tail­le de la zone de détection

  • Les cap­teurs à ul­tra­sons fonc­ti­on­nent avec un large lobe acous­tique 

  • Les cap­teurs de di­s­tance laser fonc­ti­on­nent avec un fai­sce­au laser fin
     

Produktvergleich
Avez-vous des questions ?