text.skipToContent text.skipToNavigation

Reflektörlerin ve reflektif folyoların teknolojisi

Reflektörler ve re­flek­tif fo­lyo­lar, reflektörlü sensörlerin ve ışık ha­re­ket süresi sensörlerinin kullanımı için ge­re­kli­dir. Mikro veya makro yapıları saye­sin­de üzerilerine düşen ışığı ışık kaynağına geri gönderirler. Işık noktasının büyüklüğüne ve or­ta­ma bağlı ola­rak şekil, yapı, mal­ze­me, sa­bi­tle­me türü ve reflektör boyu­tu isteğe göre seçilebilir.

Reflektörlerin sensör si­ste­min­de oynadığı rol

Reflektörler, sensör si­ste­min­de reflektörlü sensörlerin güvenilir ve güvenli bir şekilde çalışması için kullanılır. Çoğunlukla bun­lar, yansıtma yüzeyi ola­rak çeşitli tri­pel aynalarından oluşan retro reflektörlerdir. Yansıtma yüzeyi ge­nel­li­kle bir gövdeye en­te­gre edilmiştir ve bir cam ile çevre et­ki­le­ri­ne karşı ko­ru­nur. Retro reflektörlerin bir özelliği, üç boyu­tlu tri­pel ayna yapıları saye­sin­de ışığın ne­re­dey­se tamamının ışık kaynağına geri yansıtılmasıdır. Retro reflektörlerin yanı sıra, folyo biçiminde bir reflektör olan ve bu saye­de bükülebilen ve ge­nel­de ken­din­den yapışkanlı olan re­flek­tif folyo vardır. Yansıtıcı yüzey, çevre et­ki­le­ri­ne karşı ko­ru­ma sağlamak amacıyla şeffaf bir üst tabakanın altına uygulanmıştır.

Mev­cut yansıma türleri aşağıdaki gi­bi­dir

Işığın yansımasında üç tür arasında ayrım yapılır. Bun­lar, ışık hu­z­me­si­nin etki ettiği yüzey yapısına bağlıdır.

Dağınık yansıma

Saçılma ola­rak da adlandırılan dağınık yansıma, pürüzlü ve en­ge­be­li yüzeylerde mey­da­na gelir. Işık hu­z­me­le­ri tüm yönlere düzensiz ola­rak yansıtılır. Işığın sa­de­ce küçük bir kısmı kaynağa doğru geri yansıtılır.

Düzgün yansıma

Düzenli yansıma, ayna gibi pürüzsüz ve par­lak yüzeylerde mey­da­na gelir. Bu­ra­da gelen ışık hu­z­me­si yansıtma ka­nu­nu­na göre yansıtılır (geliş açısı yansıma açısına karşılık gelir).

Geri yansıtma

Geri yansıtmada ışık hu­z­me­si geldiği yöne doğru geri yansıtılır. Bu yansıtma türü tipik ola­rak reflektörlü sensörler için ve ışık ha­re­ket süresi sensörleri ile kom­bi­na­syon ha­lin­de kullanılır.

Bir retro reflektörün işleyişi

Retro reflektör, gelen ışığı geliş yönünde yansıtan, yani geliş açısından bağımsız ola­rak ışık kaynağına geri yansıtan bir reflektördür. Aydınlatılan yüzey (reflektör yapısı) bunun için birçok küçük tri­pel ay­na­dan oluşan özel ince bir açı yapısına sa­hip­tir.

Tri­pel reflektör pren­si­bi

Tri­pel reflektörde üç ayna yüzeyi bir­bir­le­ri­ne dik durur ve “Cor­ner Cube” ola­rak da adlandırılan bir küpün iç köşesini oluşturur. Işık hu­z­me­si bi­rin­ci düzlemsel ayna yüzeyine çarpar ve yansıtma ka­nu­nu­na göre tri­pel yapının komşu yansıma yüzeyine yansıtılır (düzgün yansıma). Ardından ışık hu­z­me­si aynı pren­si­be göre diğer iki bitişik yansıma yüzeyine yansıtılır. Hafif bir ışın sapması (gelen hu­z­meye göre) ile ışık hu­z­me­si böylece ışık kaynağına pa­ra­lel ola­rak geri yansıtılır. Bu yansıma türünün adı geri yansıtmadır.

Reflektörlü veya re­flek­tif fo­lyo­lu bir reflektörlü sensörün işleyişi

Retro reflektörlü reflektörlü sensörün işleyişi, po­la­ri­za­syo­na ve polarizöre dayanır.
 
Po­la­ri­za­syon şu demek
Bir ışık hu­z­me­si, bir elek­tro­me­trik dalga ola­rak düşünülebilir. Işık dalgaları farklı dikey ve yatay yönlerde salınır. Işığın po­la­ri­za­syo­nu, salınım yönünü tanımlar. Işık ter­cih edi­len bir yöne sahip değilse, buna po­la­ri­ze ol­ma­yan ışık denir.
 
Doğrusal bir polarizör budur
Doğrusal polarizör, ışığı tanımlanmış bir salınım yönünde (örneğin dikey po­la­ri­ze) ak­ta­ran bir fil­tre­dir, buna or­to­go­nal salınım yönündeki ışık ile­til­mez. Bu ne­den­le ile­ti­len ışık, polarizörün yönüne göre doğrusal ola­rak po­la­ri­ze edi­lir.

Reflektörlü bir reflektörlü sensörün işleyişi

Bir reflektörlü sensörün fonk­siyo­nel pren­si­bi, polarizörün özellikleri ile bir­lik­te retro reflektörün optik özelliklerini kullanır.
  1. En­te­gre polarizörlü bir sensör, dikey salınım yönünde ışık yayar.
  2. Işık, tri­pel ayna yapılı bir retro reflektöre çarpar. Işık hu­z­me­si, ışığın po­la­ri­za­syo­nu­nun be­lir­li bir oran­da dikey yönden yatay yönde olduğu üç ayna tarafına yansıtılır.
  3. Sensörün alıcı tarafına yatay bir po­la­ri­za­syon fil­tre­si yerleştirilmiştir. Po­la­ri­za­syon fil­tre­si saye­sin­de ışık yatay po­la­ri­za­syon­la (reflektörden gelen) sensördeki alıcı ele­ma­na ile­ti­lir.
  4. Sensör ve reflektör arasındaki ışın yo­lu­na bir obje ko­nu­lur­sa, si­nyal alıcı tarafında sönümlenir ve bu şekilde obje algılanır. Işığın po­la­ri­za­syo­nu­nun kullanılması saye­sin­de reflektörlü sensör, par­lak ob­je­ler­de de çalışır. Bun­lar­da, retro reflektöre farklı ola­rak po­la­ri­za­syon yönü döndürülmez.

Reflektörü seçerken buna dik­kat edil­me­li­dir

Reflektör seçiminde dik­ka­te alınması ge­re­ken çeşitli faktörler vardır. Reflektör yapısı, ışık türü, algılama me­sa­fe­si ve sensör optiğinin (tek mer­ce­kli optik ve iki mer­ce­kli optik) etkileşimidir. Karar ve­rir­ken reflektör boyu­tu da dik­ka­te alınmalıdır. Ayrıca, reflektörün maruz kaldığı ortam koşulları, uygun reflektör ve re­flek­tif folyo seçiminde önemli bir rol oynar.

Reflektörlerin ve re­flek­tif folyoların sa­bi­tle­me olanakları

Reflektörlerin uy­gu­la­ma ve kullanım amacına bağlı ola­rak farklı sa­bi­tle­me olanakları arasından seçim yapılabilir.

Sa­bi­tle­me de­li­kle­ri

Reflektörün gövdesinde uzun veya yu­var­lak de­li­kler çapraz, karşılıklı veya yan yana en­te­gre edilmiştir.

Vi­da­lar

Yu­var­lak reflektörler, gövdeye en­jek­te edi­len me­trik vida ile doğrudan de­li­kle­re vi­da­la­na­bi­lir.

Sa­bi­tle­me fişleri

Klip­sli yu­var­lak reflektörler, en­te­gre bir tapa yardımıyla de­li­kle­re ko­lay­ca monte edi­le­bil­me­si­ni sağlar.

Ken­din­den yapışkanlı

Reflektörlerin ve özellikle de re­flek­tif folyoların, du­var­la­ra, sac ya­na­kla­ra veya diğer yüzeylere yapıştırılabilen ken­din­den yapışkanlı bir arka tarafı vardır.

Reflektörler ve re­flek­tif fo­lyo­lar üzerindeki etki faktörleri

Zorlu yüksek basınçlı yıkama, yüksek sıcaklıklar, yoğun te­miz­lik işlemleri ve dıştan me­ka­nik dar­be­ler ile titreşimler; endüstriyel or­tam­lar­da sensörler ve reflektörler ge­nel­li­kle sıra dışı şartlara maruz kalır. wen­glor, bu du­rum­lar için te­miz­lik mad­de­le­ri­ne karşı dayanıklı ve sağlam reflektörler sunar.
 
  • Te­miz­lik mad­de­le­ri­ne karşı dayanıklı reflektörler yıkama alanında kullanım için uy­gun­dur ve 150 °C'ye kadar sıcaklık aralığında kullanılabilir. 
  • ECO­LAB sertifikalı reflektörler de yıkama alanında kullanılabilir. Reflektörler, mavi ren­kle­riy­le öne çıkar, bu şekilde hasar du­ru­mun­da gövde parçaları daha kolay görülebilir. 
  • An­ti­fog ka­pla­ma reflektörlerin buğulanmasını önler.
  • Sağlam gövde tasarımına sahip reflektörler V4A pa­slan­maz çelikten üretilmiştir ve yansıma yüzeyinin üzerinde cam bir ka­pla­ma­ya sa­hip­tir.
Confronto dei prodotti